20.12.2012

Pierniczki świąteczne


Przepis na pierniczki które obowiązkowo muszą znaleźć się na moim świątecznym stole. Zawsze piekę z potrójnej porcji a później obdarowuje rodzinę i znajomych. Są mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wypełniają dom pięknym korzennym zapachem a zabawa podczas ich dekorowania jest nie mała :)

Składniki:
  • 400 gram mąki
  • 125 gram cukru
  • 150 gram masła
  • 125 gram miodu
  • 50 ml mocnej kawy
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • skórka otarta z małej pomarańczy lub cytryny
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
Do garnka wrzucamy cukier, masło, miód, kawę i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę studzimy i do jeszcze lekko ciepłej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z przyprawami, sodą i otartą skórką. Ciasto ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny a najlepiej na 2- 3 tygodnie. Ciasto podczas wyrabiania jest dość luźne. Gotowe ciasto po upływie czasu "leżakowania" rozwałkowujemy cienko na stolnicy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni ok 8 min aż się zarumienią. Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem.

Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko 
  • sok z połowy cytryny
Cukier puder miksujemy z białkiem, pod koniec dodajemy sok i dokładnie miksujemy. Gdyby lukier nie był wystarczająco gęsty należy dosypać więcej cukru pudru. 

Smacznego:)






2 komentarze: