21.12.2012

Oryginalne piwne naleśniki z ziemniakami i cheddarem



Przepis podglądnięty u Jemie'go Olivera i troszkę zmodyfikowany. Polecam wypróbować bo smakują naprawdę wyśmienicie :)

Ciasto na naleśniki (12 sztuk):
  • 250  mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 250 g jasnego piwa
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30 g roztopionego masła
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę i smażymy naleśniki.

Farsz :
  •  1 kg ziemniaków
  • 100 gram startego sera cheddar
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy - im ich więcej, tym grubsze naleśniki. Odcedzone ziemniaki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po naleśnikach rozsmarowujemy farsz, posypujemy serem i rolujemy. Można podawać je zaraz po przygotowaniu lub odgrzać w piekarniku . Jest to świetny dodatek do sosów i mięs .

Smacznego!

2 komentarze: