Idealne jako przystawka lub samodzielne danie- muszle z nadzieniem serowym w sosie pomidorowym. Polecam:)
Farsz:
- 250 gram sera ricotta
- 150 gram mascarpone
- 1 kulka mozzarelli- starta na dużych oczkach lub poszarpana
- ok 1/2 szklanki parmezanu lub grana padano
- 1 białko
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 2 opakowanie przetartych pomidorów z kartonu (duże) lub 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie makaronu conchiglioni (muszli)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do drugiej miski wrzucamy pomidory z kartonu lub z puszki (te z puszki wcześniej zmiksować). Wrzucamy bazylię, oregano i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron faszerujemy masą serową. Sos pomidorowy wlewamy do 2 średniej wielkości naczyń żaroodpornych i układamy na wierzchu muszle. Zapiekamy ok 20- 25 min w 200 stopniach.
Smacznego:)
uwielbiam!:) ja robiłam z mięsem mielonym, ale z tymi serami musi być jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJadłam ! Lekkie i smakowite !!!
OdpowiedzUsuń