16.12.2012

Muszle nadziewane serami w sosie pomidorowym


Idealne jako przystawka lub samodzielne danie- muszle z nadzieniem serowym w sosie pomidorowym. Polecam:)

Farsz:
  • 250 gram sera ricotta
  • 150 gram mascarpone
  • 1 kulka mozzarelli- starta na dużych oczkach lub poszarpana
  • ok 1/2 szklanki parmezanu lub grana padano
  • 1 białko
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
  • 2 opakowanie przetartych pomidorów z kartonu (duże) lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • sól
  • pieprz
Ponadto:
  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni (muszli)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do drugiej miski wrzucamy pomidory z kartonu lub z puszki (te z puszki wcześniej zmiksować). Wrzucamy bazylię, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron faszerujemy masą serową. Sos pomidorowy wlewamy do 2 średniej wielkości naczyń żaroodpornych i układamy na wierzchu muszle. Zapiekamy ok 20- 25 min w 200 stopniach.  

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. uwielbiam!:) ja robiłam z mięsem mielonym, ale z tymi serami musi być jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ! Lekkie i smakowite !!!

    OdpowiedzUsuń