Składniki na ok 12 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 gram masła
- 100 gram białej czekolady + czekolada do ozdoby babeczek
- 2 jajka lekko roztrzepane
- 100 ml mleka
- 1 banan
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Masło topimy. Banana rozgniatamy widelcem. Do jednej miski wsypujemy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Do drugiej wlewamy mleko, masło, jajka, banana, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Składniki mokre przelewamy do suchych i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 25- 30 min (do tzw. suchego patyczka). Gotowe muffinki dekorujemy stopioną lub startą białą czekoladą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz