11.12.2012

Muffinki z białą czekoladą i bananami


Składniki na ok 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 gram masła
  • 100 gram białej czekolady + czekolada do ozdoby babeczek
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 100 ml mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Masło topimy. Banana rozgniatamy widelcem. Do jednej miski wsypujemy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Do drugiej wlewamy mleko, masło, jajka, banana, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Składniki mokre przelewamy do suchych i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 25- 30 min (do tzw. suchego patyczka). Gotowe muffinki dekorujemy stopioną lub startą białą czekoladą.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz