10.12.2012

Bułeczki maślane

  • 100 gram cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 250 gram mleka
  • 2 żółtka
  • 60 – 80 gram miękkiego masła
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę, masło, dwa żółtka i wyrabiamy ciasto. Następnie odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około półtora centymetra. Wycinamy krążki o średnicy około 8 cm, formujemy i kładziemy na blasze, smarujemy białkiem i odkładamy ponownie na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 – 200 ° C. Bułki pieczemy 20 – 25 minut.
Do bułeczek jako nadzienie można dodać rodzynki a jako posypkę użyć cukier puder, sacharozę lub marmoladę.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz