- 100 gram cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 50 gram świeżych drożdży
- 250 gram mleka
- 2 żółtka
- 60 – 80 gram miękkiego masła
- 500 gram mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania bułek
Do
dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i cukier
wanilinowy. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej
konsystencji. Dodajemy mąkę, masło, dwa żółtka i wyrabiamy ciasto.
Następnie odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół
godziny. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na
grubość około półtora centymetra. Wycinamy krążki o średnicy około 8 cm,
formujemy i kładziemy na blasze, smarujemy białkiem i odkładamy
ponownie na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do
temperatury 180 – 200 ° C. Bułki pieczemy 20 – 25 minut.
Do bułeczek jako nadzienie można dodać rodzynki a jako posypkę użyć cukier puder, sacharozę lub marmoladę.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz