13.12.2012

Muffinki rafaello

  • 100 gram czekolady białej
  • 50 gram kokosu
  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 gram cukru
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę), w drugiej mokre (roztopione masło, mleko i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę i kokos .Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5 minut :) 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Biała czekolada.. pycha. :) Chociaż za kokosem już nie przepadam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodałabym podwójną porcję kokosu:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki...biała czekolada... Ojej pycha!

    OdpowiedzUsuń