- 100 gram czekolady białej
- 50 gram kokosu
- 150 gram miękkiego masła
- 2 jajka
- 80 gram cukru
- 300 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, sodę), w drugiej mokre (roztopione masło, mleko i jajka).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie,
ciasto powinno być lekko grutkowate. Dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę i kokos .Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości foremki.
Pieczemy w temperaturze
180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na
termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5 minut :)
Smacznego!
Biała czekolada.. pycha. :) Chociaż za kokosem już nie przepadam. ;)
OdpowiedzUsuńdodałabym podwójną porcję kokosu:-))
OdpowiedzUsuńMuffinki...biała czekolada... Ojej pycha!
OdpowiedzUsuń