Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.
Mus czekoladowy:
- 125 gram dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
- 30 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 białka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- starta biała czekolada do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż składniki się połączą i czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudem na jasną puszystą masę. Dolewamy czekoladę ze śmietanką, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie mieszając łyżką. Gotowy mus przelewamy do kruchych ciasteczek, dekorujemy startą białą czekoladą i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz