14.12.2012

Tartaletki z musem czekoladowym


Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)

Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy. 

Mus czekoladowy:
  • 125 gram dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 30 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • starta biała czekolada do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż składniki się połączą i czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudem na jasną puszystą masę. Dolewamy czekoladę ze śmietanką, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie mieszając łyżką. Gotowy mus przelewamy do kruchych ciasteczek,  dekorujemy startą białą czekoladą i schładzamy w lodówce.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz