31.12.2012

Mascarpone z duszonymi jabłkami


Przepis na okop 5 porcji:

Krem mascarpone:
  • 300 gram śmietany 30-36%
  • 250 gram mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i esencją waniliową. Następnie dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy na jednolitą masę.  Jeżeli lubimy możemy do kremu dodać łyżkę kakao :)
 Duszone jabłka:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże twarde jabłka
  • cynamon do smaku
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, smażymy około 4 minuty i dodajemy jabłka i cynamon. Po wystudzeniu układamy jabłka w pucharku i przykrywamy masą z mascarpone.

Smacznego !

3 komentarze: