01.01.2013

Trufle mleczno- orzechowe


Mleczne trufelki z dużą ilością orzechów laskowych i kokosu. Polecam:)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki kokosu + kokos do obtoczenia trufli
  • małe opakowanie herbatników lub innych kruchych ciasteczek (ok 50 gram)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do garnka wrzucamy masło, połamaną czekoladę, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Studzimy. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy do masy zmielone orzechy, dokładnie pokruszone ciasteczka, mleko w proszku i kokos. Masę ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę schładzamy w lodówce ok 1- 2 godziny. Po tym czasie formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Gotowe trufle ponownie schładzamy w lodówce.

Smacznego:)


1 komentarz: