19.11.2012

Tarta z wiśniami i kruszonką



Składniki na formę 25 cm.

Ciasto:
  • 200 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
  • 140 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 400 gram drylowanych wiśni
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Na ciasto nakładamy wiśnie.
Kruszonka:
  • 100 gram masła
  • 100 gram mąki
  • 100 gram cukru
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Posypujemy nią wiśnie. Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35-30 minut(do tak zwanego suchego patyczka).



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie tez taka zrobie

    OdpowiedzUsuń
  3. no wyglada pysznie wlasnie ja robie ale troche zmodyfikowalam przepis. wykorzystalam bialko od zoltka i ubilam z 2 lyzeczkami cukru, wylozylam na wisnie a nastepnie posypalam kruszonka. mam nadzieje ze nie przekombinowalam.

    OdpowiedzUsuń