Mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów laskowych, pistacji i kawałkami białej czekolady. Polecam wypróbować:)
Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 225 gram masła
- 4 roztrzepane jajka
- 225 gram mąki pszennej
- 125 gram cukru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 gram posiekanej białej czekolady
- 50 gram posiekanych orzechów laskowych
- 50 gram posiekanych pistacji
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Małą blaszkę o wymiarach ok 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jeśli za mocno się ogrzeje, studzimy. Do roztopionej czekolady i masła dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z mąką i cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy i całość dokładnie miksujemy. Wrzucamy orzechy laskowe, pistacje, białą czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok 30 min. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
lubię, gdy orzechy chrupią w cieście.
OdpowiedzUsuń