13.11.2012

Pierogi z jabłkami


Pierogi z jabłkami? Czemu nie! Smaczne, aromatyczne, pachnące cynamonem. Zdecydowanie warte powtórzenia. Polecam podawać polane śmietanką i posypane brązowym cukrem.

Farsz:
  • ok 800 gram jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy cynamon, cukier do smaku i mieszamy.

Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • ok 200 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min).

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. o cholercia, nigdy na, to nie wpadłam żeby z jabłkami. ale to musi być dobre :) mniam mniam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkami pierogów jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    ten blog został nominowany do nagrody Liebster blog. Zapraszam do mnie po szczegóły i gratuluję :D
    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    Housewife

    OdpowiedzUsuń