14.11.2012

Ciasto z tartą dynią


Sezon na dynię trwa. Były już zupy, ciastka, muffinki, a teraz pora na placuszka :) Kiedy brakuje nam czasu, a mamy ochotę na coś słodkiego ,to placek będzie gotowy w ekspresowym tempie.

  • 2 pełne szklanki startej dyni
  • 150 g oleju
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej , może być krupczatka
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki otrąb pszennych ( opcjonalnie )
  • starta skórka z cytryny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • spora garść posiekanych orzechów
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • ciekawym dodatkiem jest łyżka startego imbiru i przyprawy korzenne
Jajka mieszamy z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe składniki (bez dyni). Gdy składniki się połączą dodajemy dynię i mieszamy. Wylewamy na blaszkę tzw. keksówkę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
 
 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny sposób na dynię :) Swoją mam już zamrożoną, ale kto wie, może akurat to ciasto skłoni mnie do nadpoczęcia zapasów :) Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń