10.11.2012

Jesienna zupa z dyni



Sezon na dynię trwa więc przedstawiam koleje smakołyki z dynią w roli głównej! Polecam spróbować :)
  • 700 g upieczonej dyni ( jedna mała w całości )
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • łyżka imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki szafranu ( opcjonalnie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany i śmietana do ozdobienia
  • natka pietruszki
Pieczenie dyni:
Umytą dynię kroimy na spore kawałki i usuwamy pestki. Układamy na brytfance i skropiamy olejem. Pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni. Taką upieczoną dynię łatwo obrać ze skórki . Wystarczy łyżką wydrążyć i mamy bazę do zupy. Gdy mamy dużo dyni , taką upieczoną można zamrozić i rozgrzewać się pikantną zupką całą zimę .

Przygotowanie zupy:

Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy rozdrobnioną marchewkę. Dolewamy około 500 ml wody i gotujemy 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 20 minut. Zupę miksujemy z dwoma łyżkami śmietany :)

Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Wszelkie kremy - uwielbiam! Dynię - również. Więc jak dla mnie - wyśmienite danie:-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń