11.11.2012

Ciasto ze śliwkami


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gram masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 800 gram śliwek
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, śmietanę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Stopniowo dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub do naczynia żaroodpornego o średnicy ok 26 cm. Na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 50-60 min (do tzw. suchego patyczka).
Lukier do polania ciasta:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
Cukier puder ucieramy z sokiem i wodą. Gdyby lukier był za gęsty, należy dodać więcej soku lub wody.

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. Takie jak lubię - owocowe i co ważne proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj upiekłam - rewelacja - polecam

    OdpowiedzUsuń