15.11.2012

Gorąca czekolada pistacjowa



Składniki na 2 porcje:
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30% + 50 ml do dekoracji
  • 60 gram gorzkiej czekolady 70%
  • 2,5 łyżeczki dokładnie zmielonych pistacji
  • brązowy cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę i 2 łyżeczki zmielonych pistacji. Całość podgrzewamy często mieszając trzepaczką aż składniki dokładnie się połączą. Gotujemy chwilkę aż całość lekko zgęstnieje. 50 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy resztą pistacji.

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Jakie to musi być pyszne! Uwielbiam pistacje, a w połączeniu z gorącą czekoladą... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, ze smietanka... Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie ulubionych smaków

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie musi smakować z pistacjami - z pewnością wypróbuję, bo jestem wielką fanką tych zielonych orzeszków :)

    OdpowiedzUsuń