17.10.2012

Tiropitakia- greckie pierożki



Smaczna grecka przekąska z serem feta i parmezanem, w delikatnym i chrupiącym cieście filo. Pyszne na ciepło ale na zimno również polecam np jako dodatek do ouzo. Ja osobiście serwowałam je razem z gęstą zupą pomidorową. 

Składniki:
  • 250 gram sera feta
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 gram gotowego ciasta filo
  • 1/2 szklanki stopionego masła
Fetę rozgniatamy i dokładnie mieszamy z parmezanem, natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Bierzemy jeden arkusz ciasta filo. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i składamy wzdłuż na pół. Jeżeli arkusze są dość duże (moje takie były) a chcemy otrzymać mniejsze pierożki,  proponuję otrzymany pasek ciasta posmarować masłem i znowu złożyć wzdłuż na pół. Na końcu ciasta nakładamy farsz i składamy w trójkąt (jak na zdjęciu 3), smarując masłem przy każdym złożeniu wykorzystując całą długość ciasta. Tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami, aż wykorzystamy cały farsz.
Gotowe pierożki pieczemy w temperaturze 180 st przez ok 20- 30 minut.

Smacznego:)





















3 komentarze:

  1. świetne! zapisuję przepis!!!

    zapraszam do mnie na konkurs!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie na tym Twoim blogu.Ciasto filo jest bardzo wdzięczne.Seria muffinek rewelacja.Tak jak pozostała reszta, musaka,tarta z brokułami,no i te pierogi - super.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń