6.10.2012

Szarlotka- Najlepsza!


Przepis na klasyczną, domową szarlotkę, który moim zdaniem jest najlepszy! Bardzo delikatne, maślane ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach i pyszna cynamonowa masa jabłkowa. Polecam :)

Kruche ciasto:
  • 500 gram mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gram masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy  z masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią i wkładamy jedną część do lodówki (na ok godzinę) a drugą do zamrażalki. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę o wymiarach ok 36x20, wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do lodówki.  

Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 50 gram cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy aż będą lekko miękkie ale nie będą się rozpadać. Dodajemy cynamon i mieszamy. 

Piana z białek:
  • 3 białka 
  • 1/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier aż piana będzie sztywna. 
 
Wykonanie ciasta:

Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka. Całość pokrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta z zamrażalki, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 175 st ok 1 godzinę (jeżeli podczas pieczenie ciasto za bardzo się zarumieni, można przykryć je folią aluminiową). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotkę. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotkę,wygląda przepysznie ale ja raczej zawsze dodaję jabłka prażone z Lidla bo tak szybciej i bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można dać do środka gotowy "farsz" ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotki. Też mam własny przepis na najlepszą:). Ale Tw wygląda naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycająco wygląda i przepysznie ! Zgadzam się, że najlepsza !!!

    OdpowiedzUsuń