Przepis na klasyczną, domową szarlotkę, który moim zdaniem jest najlepszy! Bardzo delikatne, maślane ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach i pyszna cynamonowa masa jabłkowa. Polecam :)
Kruche ciasto:
- 500 gram mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 gram masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią i wkładamy jedną część do lodówki (na ok godzinę) a drugą do zamrażalki. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę o wymiarach ok 36x20, wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do lodówki.
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 50 gram cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy aż będą lekko miękkie ale nie będą się rozpadać. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Piana z białek:
- 3 białka
- 1/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier aż piana będzie sztywna.
Wykonanie ciasta:
Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka. Całość pokrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta z zamrażalki, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 175 st ok 1 godzinę (jeżeli podczas pieczenie ciasto za bardzo się zarumieni, można przykryć je folią aluminiową). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
najlepsza, bo domowa
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę,wygląda przepysznie ale ja raczej zawsze dodaję jabłka prażone z Lidla bo tak szybciej i bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńMożna dać do środka gotowy "farsz" ze słoika?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale myślę że tak:)
UsuńUwielbiam szarlotki. Też mam własny przepis na najlepszą:). Ale Tw wygląda naprawdę smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZachwycająco wygląda i przepysznie ! Zgadzam się, że najlepsza !!!
OdpowiedzUsuń