26.10.2012

Risotto z kurczakiem i pieczarkami




Składniki na ok 5 porcji:
  • 300 gram ryżu arborio
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 300 gram pieczarek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • parmezan do posypania
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na dwóch łyżkach oleju (wcześniej doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami np do kurczaka).
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na łyżce masła, aż cała woda wyparuje. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez ok 2 min, aż się zeszkli. Wlewamy stopniowo bulion, dolewając za każdym razem kiedy ryż wszystko wchłonie. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki, dodajemy kurczaka i pieczarki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy chwilkę i ściągamy z ognia. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i mieszamy. Przed podaniem każdą porcję posypujemy startym parmezanem i natką.

Smacznego:)


1 komentarz: