27.10.2012

Muffinki z kawałkami czekolady


  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 gram cukru
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę), w drugiej mokre (roztopione masło, mleko i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę.Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli pieczemy na termoobiegu to należy skrócić czas pierzenia o jakieś 5 minut :)

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają, uwielbiam z kawałkami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyrosły! wyglądają bombowo! :))) I zapewne tak smakują :-) Zapisuję do wypróbowania, Marta

    OdpowiedzUsuń