29.10.2012

Czerwone muffinki z kremem maślanym


Miały być babeczki red velvet, ale spodobał mi się nieco bledszy kolor i tak powstały muffiinki w kolorze- jak to mój Mąż określił- "wczesnych wisienek" ;)

Składniki na 12 sztuk:

  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę, olejek waniliowy i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Dodajemy barwnik i mieszamy tak aby uzyskać jednolity kolor. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub 1/2 jeżeli chcemy zmieścić więcej kremu. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 minut.

Krem:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 łyżeczki olejku śmietankowego
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy, a wtedy dodajemy olejek śmietankowy i mieszamy. Masą dekorujemy wystudzone babeczki.

Smacznego!

1 komentarz: