13.09.2012

Czekoladowe fondue



Czekoladowe fondue to fajny pomysł na wieczór we dwoje lub spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowuje się je ekspresowo i można użyć ulubionych owoców, biszkoptów, pianek itp. Polecam:)

Składniki:
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • opcjonalnie łyżka rumu lub wódki
Czekoladę łamiemy na kawałki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy śmietankę i cukier. Całość podgrzewamy, często mieszając aż składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia do fondue i umieszczamy na podgrzewaczu. Podajemy np z ulubionymi owocami.

Smacznego:) 






1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny sos czekoladowy, w połączeniu z naczyniem wygląda zachwycająco !!!

    OdpowiedzUsuń