30.08.2012

Jabłecznik z masą orzechową


Mimo, że nie przepadam za orzechami włoskimi (zdecydowanie bardziej wolę laskowe czy ziemne), to ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło:) Masa orzechowa jest bardzo delikatna w smaku, kremowa i naprawdę bardzo dobra. Pewnie sama była by zbyt mdła ale w połączeniu z lekko kwaskowatą masą jabłkową, całość komponuje się idealnie i smakuje wspaniale:)


Kruche ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 2 łyżki śmietany
Siekamy mąkę z margaryną, dodajemy resztę składników, zarabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Chłodzimy ok 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wyłożone papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok  36x20. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st  i każde ciasto pieczemy ok 10-15 min, aby lekko zarumienić.

Masa jabłkowa:
  • 1,2 kg jabłek
  • cukier do smaku (tyle żeby jabłka nie były kwaśne)
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy chwilkę aż będą miękkie. Dodajemy sok cytrynowy i cukier. Smażymy mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę lekko studzimy. Jeszcze ciepłą wykładamy na jedno kruche ciasto, a drugim przykrywamy.

Masa orzechowa:
  • 250 gram obranych orzechów włoskich
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 250 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy i ucieramy dokładnie aż składniki się połączą. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Często mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy. Gotową polewą czekoladową polewamy ciasto. 

Smacznego:)




10 komentarzy:

  1. Ciasto mojej babci, wygląda bardzo apetycznie!
    Twoje jest perfekcyjne!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda bajecznie. Jabłka, orzechy, czekolada....MNiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda, połączenie jabłek i orzechów przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś jabłecznik z kremem orzechowym i był pyszny. Twoje ciacho wygląda rewelacyjnie :}

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta masa orzechowa zapowiada się bardzo ciekawie chociaż za maślanymi masami nie przepadam :) Ciekawa odmiana dla tradycyjnej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To drugie ciasto w życiu jakie piekłam. Już dwa razy - pyszne!

    OdpowiedzUsuń