Mimo, że nie przepadam za orzechami włoskimi (zdecydowanie bardziej wolę laskowe czy ziemne), to ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło:) Masa orzechowa jest bardzo delikatna w smaku, kremowa i naprawdę bardzo dobra. Pewnie sama była by zbyt mdła ale w połączeniu z lekko kwaskowatą masą jabłkową, całość komponuje się idealnie i smakuje wspaniale:)
Kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki
- 250 gram margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ok 2 łyżki śmietany
Siekamy mąkę z margaryną, dodajemy resztę składników, zarabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Chłodzimy ok 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wyłożone papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok 36x20. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st i każde ciasto pieczemy ok 10-15 min, aby lekko zarumienić.
Masa jabłkowa:
- 1,2 kg jabłek
- cukier do smaku (tyle żeby jabłka nie były kwaśne)
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy chwilkę aż będą miękkie. Dodajemy sok cytrynowy i cukier. Smażymy mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę lekko studzimy. Jeszcze ciepłą wykładamy na jedno kruche ciasto, a drugim przykrywamy.
Masa orzechowa:
- 250 gram obranych orzechów włoskich
- 1 szklanka gorącego mleka
- 250 gram masła
- 200 gram cukru pudru
Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy i ucieramy dokładnie aż składniki się połączą. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Często mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy. Gotową polewą czekoladową polewamy ciasto.
Smacznego:)
wygląda bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto mojej babci, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTwoje jest perfekcyjne!
Pozdrawiam serdecznie!
Brzmi bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bajecznie. Jabłka, orzechy, czekolada....MNiam! :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje :))
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda, połączenie jabłek i orzechów przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś jabłecznik z kremem orzechowym i był pyszny. Twoje ciacho wygląda rewelacyjnie :}
OdpowiedzUsuńTa masa orzechowa zapowiada się bardzo ciekawie chociaż za maślanymi masami nie przepadam :) Ciekawa odmiana dla tradycyjnej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńTo drugie ciasto w życiu jakie piekłam. Już dwa razy - pyszne!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione
OdpowiedzUsuń