05.08.2012

Chlebek 8 ziół

  • 400 gram mąki
  • 50 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 100 gram płatków owsianych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 300ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, płatki owsiana oraz pozostałe zioła i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie formujemy chlebki w dwóch  małych blaszkach(lub jednej większej), przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 20minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni. Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Fantastyczny, ziołowy chlebek musi bosko pachnieć i smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Robię już drugi chlebek tym razem bez ziół bo czteroletnia córcia się krzywiła że nie ładnie pachnie:))) Jednak to stara prawda że najprostsze przepisy są najlepsze. Jedyne co mogę doradzić to ciasto trzeba wyrabiać dłużej. Mnie to zajęło ok pół godziny do momentu aż zaczyna odchodzić od rąk. Foremkę postawiłem na kaloryferze i pięknie wyrosło. Im wyżej tym bardziej puszysty będzie chlebek. Podpisuję się pod tym przepisem obiema zmęczonymi od wyrabiania ciasta rekami:))). Smacznego.

    OdpowiedzUsuń