Były już rożki pomarańczowe to teraz czas na cytrynowe :) Ostrzegam, bardzo łatwo się je robi i znikają z talerza w sekundzie ;)
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 170 g cukru pudru
- 5 jaj
- 1 1/2 cytryny
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny i sok z niej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijam pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
Ucieramy wszystko do białości i rozprowadzić po ciepłym placku.
Całość posypujemy startymi orzechami. Po lekkim przestygnięciu wycinać małą
szklanką rożki.
Smacznego!
do schrupania!
OdpowiedzUsuńProsty przepis i gotowe smakowite rożki. Mniam. :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka rewelacyjne, do kawki pyszne ! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńooch, ale smakołyki tu u ciebie:D
OdpowiedzUsuń