3.08.2012

Rożki cytrynowe



Były już rożki pomarańczowe to teraz czas na cytrynowe :) Ostrzegam, bardzo łatwo się je robi i znikają z talerza w sekundzie ;)

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 1/2 cytryny
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny i sok z niej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijam pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.

Lukier: 
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 żółtko
Ucieramy wszystko do białości i rozprowadzić po ciepłym placku.
Całość posypujemy startymi orzechami. Po lekkim przestygnięciu wycinać małą szklanką rożki.



Smacznego!

4 komentarze: