29.08.2012

Pomarańczowe muffinki



Składniki na 12 sztuk babeczek.
  • 300 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 60 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 125 gram stopionego masła
  • 2 jajka
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: sok z pomarańczy, maślankę, stopione masło i roztrzepane jajka. Łączymy mokre składniki ze suchymi i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175 st, przez ok 20 min.


Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Ale apetycznie się prezentują. :) Pomarańczowe na pewno smakują pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, pulchniutkie, nie można im się oprzeć wyglądają tak przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomarańczowe to chyba moje ulubione. Śliczne, jakie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie, że pyszne. Jakże by inaczej. Skusił mnie przepis i zrobiłam swoje :) Trochę inaczej... i z dodatkiem czekolady.

    OdpowiedzUsuń