Składniki na 12 sztuk babeczek.
- 300 gram mąki
- 200 gram cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml soku z pomarańczy
- 60 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 125 gram stopionego masła
- 2 jajka
- otarta skórka z jednej pomarańczy
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre:
sok z pomarańczy, maślankę, stopione masło i roztrzepane jajka. Łączymy
mokre składniki ze suchymi i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie. Formę do
muffinków wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4
wysokości. Pieczemy w temperaturze 175 st, przez ok 20 min.
Smacznego:)
Ale apetycznie się prezentują. :) Pomarańczowe na pewno smakują pysznie.
OdpowiedzUsuńPiękne, pulchniutkie, nie można im się oprzeć wyglądają tak przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPomarańczowe to chyba moje ulubione. Śliczne, jakie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że pyszne. Jakże by inaczej. Skusił mnie przepis i zrobiłam swoje :) Trochę inaczej... i z dodatkiem czekolady.
OdpowiedzUsuń