30.07.2012

Udka z kurczaka pieczone na soli- prosty przepis!!



Bardzo prosty i szybki przepis na smaczny obiad. Nie należy się bać, że przy takiej ilości soli mięso będzie słone. Nic z tych rzeczy, mięso ma przepyszny smak curry i nutkę liścia laurowego, a sól jedynie wyciąga z mięsa nadmiar soków :)
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • 1 kg soli
  • 2 łyżki przyprawy curry
Udka dokładnie myjemy, pod skórę wkładamy po jednym liściu laurowym. Na blaszkę z piekarnika wysypujemy 1 kg soli i posypujemy łyżką przyprawy curry. Układamy na tym udka, które znów posypujemy przyprawą curry. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut, ale wszystko zależy od naszego piekarnika :) Udka możemy serwować z frytkami, ziemniakami, a także solo z chlebem.



Smacznego !

1 komentarz:

  1. Kurczak to moje ulubione mięso, a tego przepisu jeszcze nie próbowałam, więc na pewno go nie ominę! ;)

    OdpowiedzUsuń