Nie jestem wielką miłośniczką serników ale ten na pewno zrobię jeszcze nie raz! Delikatne kruche ciasto z wilgotną, kremową masą serową. No i oczywiście pyszny, lekki krem waniliowy. Całość świetnie się komponuje i smakuje wybornie:)
Ciasto:
- 1 margaryna mleczna
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
2 blachy o wymiarach ok 35 x 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki. Pieczemy tylko jedno ciasto w 180 st przez ok 10-15 min.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 gram masła
- 8 jaj (białka i żółtka osobno)
Mikserem dokładnie ubijamy żółtka, margarynę, ser i cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą (najlepiej łyżką). Masę wylewamy na nie upieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 st ok 1 godzinę.
Krem:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 200 gram masła
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając wlewamy mieszaninę. Gotujemy chwilkę i schładzamy. Masło ucieramy na białą puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnej masy.
Gotowy krem wykładamy na upieczony, schłodzony sernik. Przykrywamy upieczonym plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy.
Smacznego:)
Takie to bym zjadła bardzo chętnie, szczególnie, że bardzo lubię smak waniliowy. ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniały ! Z pysznym kremem musi pysznie smakować ;)
OdpowiedzUsuń