Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- 100 gram cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy 0,5 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna). Gotowym kremem napełniamy foremki i schładzamy. Dekorujemy owocami.
Smacznego:)
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna). Gotowym kremem napełniamy foremki i schładzamy. Dekorujemy owocami.
Smacznego:)
Wyglądają mega pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babeczki bo są pełne uroku
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Musze sobie w końcu kupić foremki i tez upiekę! A co! ;))
OdpowiedzUsuńKoniecznie! bo są naprawdę pyszne:D
Usuńlubię takie babeczki :)
OdpowiedzUsuń