17.07.2012

Tartaletki z kremem waniliowym



Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy. 

Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 gram cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy 0,5 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna).  Gotowym kremem napełniamy foremki i schładzamy.  Dekorujemy owocami.


Smacznego:)

5 komentarzy: