Gaspacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania. Przepis poniżej pochodzi od mojej cioci z samego serca Hiszpanii- Madrytu :)
- 4 papryki czerwone
- 4 ogórki szklarniowe
- 1 kg pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek octu
Paprykę, ogórki, cebulę, czosnek i obrane ze skóry pomidory miksujemy (najlepsze będą pomidory mięsiste). Całość, po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy sól, oliwę z oliwek, ocet i mieszamy. Wkładamy do lodówki i serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Gazpacho możemy podawać posypane posiekanym jajkiem kurzym, lub skrojoną w kosteczkę szynką. Ja osobiście serwuje je z grzankami z cheddarem jako przystawkę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz