22.07.2012

Gazpacho




Gaspacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania. Przepis poniżej pochodzi od mojej cioci z samego serca Hiszpanii- Madrytu  :)
  • 4 papryki czerwone
  • 4 ogórki szklarniowe
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu
Paprykę, ogórki, cebulę, czosnek i obrane ze skóry pomidory miksujemy (najlepsze będą pomidory mięsiste). Całość, po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy sól, oliwę z oliwek, ocet i mieszamy. Wkładamy do lodówki i serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Gazpacho  możemy podawać posypane posiekanym jajkiem kurzym, lub skrojoną w kosteczkę szynką. Ja osobiście serwuje je z grzankami z cheddarem jako przystawkę.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz