21.07.2012

Pudding chlebowy


Jest to bardzo słodki deser, prosty do zrobienia, a jednocześnie niesamowicie pyszny. Dla wielu osób może to być smak dzieciństwa bo ten przepis wykorzystywała już nawet nasze babcie :)
  • 1 chałka waniliowa ok. 300g
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 banany
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • masło
Polewa:
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 10 dag krówek
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Chałwę kroimy w kromki grubości ok 1,5cm i układamy jedną na drugiej. Pomiędzy kromki układamy pokrojone w plasterki banany.
W innym naczyniu mieszamy 250ml śmietanki z 3 łyżkami brązowego cukru i cukrem wanilinowym. Wlewamy to do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy pudding się piecze rozpuszczamy na małym ogniu krówki ze śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsekwencji. Pudding nakładamy na talerzyki i polewamy roztopionymi krówkami :)





 Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Pyszne jedzonko, wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń
    2. Rany boskie ile cukru x_X

      Usuń
  2. czasem robię pudding na niedzielne późne śniadanko, może następnym razem wypróbuję twoja wersję :)

    OdpowiedzUsuń