Jest to bardzo słodki deser, prosty do zrobienia, a jednocześnie niesamowicie pyszny. Dla wielu osób może to być smak dzieciństwa bo ten przepis wykorzystywała już nawet nasze babcie :)
- 1 chałka waniliowa ok. 300g
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 banany
- 1/2 cukru wanilinowego
- masło
Polewa:
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 10 dag krówek
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Chałwę kroimy w kromki grubości ok 1,5cm i układamy jedną na drugiej. Pomiędzy kromki układamy pokrojone w plasterki banany.
W innym naczyniu mieszamy 250ml śmietanki z 3 łyżkami brązowego cukru i cukrem wanilinowym. Wlewamy to do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy pudding się piecze rozpuszczamy na małym ogniu krówki ze śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsekwencji. Pudding nakładamy na talerzyki i polewamy roztopionymi krówkami :)
Smacznego !
Pyszne jedzonko, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńRany boskie ile cukru x_X
Usuńczasem robię pudding na niedzielne późne śniadanko, może następnym razem wypróbuję twoja wersję :)
OdpowiedzUsuń