Clafoutis to typowy francuski deser, przeważnie z wiśniami. W oryginalnej wersji nie dryluje się wiśni, przez co ponoć smak deseru jest inny. Ciasto jest słodkie, zbite i o mocno wyczuwalnym smaku mleka, ale dzięki temu świetnie komponuję się z dużą ilością kwaśnych wiśni. Dodatkowym plusem jest również duża ilość kokosu, który cudnie pachnie i tworzy na wierzchu pyszną chrupiącą skorupkę:)
- 400 gram wiśni
- 75 gram masła
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- 120 gram cukru
- 50 gram mąki ryżowej
- 4 łyżki kokosu
Wiśnie drylujemy. Jajka ubijamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mleko, mąkę i kokos. Wszystko miksujemy. Wiśnie wrzucamy na dno kokilek i zalewamy ciastem. Pieczemy w 175 st ok 30-35 min.
Smacznego:)
apetycznie na śniadanie
OdpowiedzUsuńwygląda strasznie pysznie!
OdpowiedzUsuńDodatek kokosu bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie ! Z wiśniami doskonałe ;)
OdpowiedzUsuń