26.07.2012

Clafoutis z wiśniami i kokosem



Clafoutis to typowy francuski deser, przeważnie z wiśniami. W oryginalnej wersji nie dryluje się wiśni, przez co ponoć smak deseru jest inny. Ciasto jest słodkie, zbite i o mocno wyczuwalnym smaku mleka, ale dzięki temu świetnie komponuję się z dużą ilością kwaśnych wiśni. Dodatkowym plusem jest również duża ilość kokosu, który cudnie pachnie i tworzy na wierzchu pyszną chrupiącą skorupkę:) 

Składniki na 6 kokilek o średnicy 9 cm:
  • 400 gram wiśni
  • 75 gram masła
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 120 gram cukru
  • 50 gram mąki ryżowej
  • 4 łyżki kokosu
Wiśnie drylujemy. Jajka ubijamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mleko, mąkę i kokos. Wszystko miksujemy. Wiśnie wrzucamy na dno kokilek i zalewamy ciastem. Pieczemy w 175 st ok 30-35 min.

Smacznego:)









4 komentarze: