Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta z owocami, ale jak narazie to ciasto jest bezkonkurencyjne! Delikatne kruche ciasto, przełożone masa jabłkową, z warstwą pysznej bitej śmietany, a na końcu przykryte puszystą bezą:) Dla mnie to najlepsze połączenie! Wbrew pozorom, ciasto nie jest bardzo słodkie dlatego, szybko sięga się po kolejny kawałek. Polecam wszystkim szarlotko-maniakom:)
Kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki
- 250 gram margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ok 2 łyżki śmietany
Siekamy mąkę z margaryną, dodajemy resztę składników, zarabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Chłodzimy ok 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wyłożone papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok 36x20. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st i każde ciasto pieczemy ok 10-15 min, aby lekko zarumienić.
Masa jabłkowa:
- 1,3 kg obranych jabłek
- galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Jabłka zetrzeć na tarce i gotować chwilę aż będą miękkie. Pod koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masą przekładamy placki i chłodzimy.
Beza:
- 4 białka
- 300 gram cukru
- cukier waniliowy
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o takich samych wymiarach jak blacha w której piekliśmy kruche ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, a kiedy beza się przyrumieni, skręcamy do 100 st i pieczemy jeszcze ok 40 min. Studzimy.
Bita śmietana:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30- 36%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 fix do śmietany
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz fix do śmietany i chwilę ubijamy.
Bitą śmietanę wykładamy na ciasto a na wierzch delikatnie przenosimy bezę.
Piękne i pyszne zestawienie warstw!Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBita śmietana i ta beza!! narobiłam sobie ochoty na szarlotkę, poproszę kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, uwielbiam takie szarlotki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBeza wyszła mi idealna (od niej zaczęłam wypiek) Macie tu doskonałe przepisy i dobrze podane proporcje .Szczerze to beza wyszła mi po raz pierwszy do tej pory zawsze się ... paliła:-( Teraz zabieram się za ciasto , również dzięki wymiarom blach do pieczenia wyjdzie na pewno w sam raz nie za grube nie za cienkie .
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda pysznie!!!!!
będę próbować
OdpowiedzUsuńWyżej wymienione ciasto robiłam w miniony weekend. Było po prostu przepyszne :) beza na górze rewelacyjna. Do niedzieli wieczorem "zniknął ostatni kawałek". Polecam wszystkim czytelniczkom.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne!! Polecam i dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam przepis.Szarlotka pyszna . Polecam :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest pyszna ... robię ją od kilku lat i nigdy mnie nie zawodzi ten przepis ... zawsze wychodzi wyśmienita
OdpowiedzUsuńPieknie wygladajaca beza! ☺
OdpowiedzUsuń