19.06.2012

Ciasto z kremem czekoladowym i bezą



Spód:

  • 220 gram herbatników
  • 4 łyżki masła
Herbatniki drobno kruszymy, przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna i boków. 

Krem:
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 ml mleka czekoladowego (może być zwykłe)
  • 100 gram gorzkiej czekolady
Żółtka ucieramy z cukrem i mąką na puszystą masę. Mleko podgrzewamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia, następnie gorące dolewamy powoli do masy z żółtek cały czas mieszając. Dodajemy  stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Krem będzie miał konsystencję budyniu. Wykładamy na spód z herbatników. 

Beza:
  • 2 białka
  • 7 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i esencje waniliową i ubijamy aż będzie lśniąca i sztywna. Bezę wykładamy na krem czekoladowy.

Pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 min aż wierzch będzie złocisty.




Smacznego:) 





4 komentarze:

  1. Wyglądało obiecująco i tak smakowało !!! Przestrzegałam przepisu i wyszło rewelacyjnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a dlaczego mi wyszedł ten "krem" taki płynny jakby samo mleko tam było? nie za dużo tego mleka jest w przepisie (600ml)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość mleka jest ok. Jeżeli użyłaś mąki ziemniaczanej to konsystencja powinna być jak budyniu. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mi też wyszła ta masa bardzo płynna,spanikowałam i nie wiedziałam co zrobić,ale położyłam miskę na garnek z gotującą wodą i mieszałam aż zgęstniała. W ten sposób uratowałam moją masę bo była baaardzo rzadka,teraz ciasto jest w piekarniku,dam znać jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń