Jak mówiłam, tak zrobiłam. Zapraszam dzisiaj na klasyczny LEMON CURD. Trochę słodki, trochę kwaśny, ale naprawdę rewelacyjny. Wbrew pozorom krem bardzo prosty w przygotowaniu i może nam posłużyć jako nadzienie do babeczek, rurek czy też jako przełożenie tortu.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 120 gram cukru
- 80 gram masła
- 1 cytryny
Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy ( jeżeli wcześniej trochę pougniatamy cytryny to łatwiej będzie nam wycisnąć z nich cały sok).
Do metalowej miski wkładamy jajka, żółtko, sok i skórkę z cytryny, cukier. Kiedy składniki dokładnie nam się wymieszają dodajemy masło.
Do garnka (o średnicy mniejszej niż miska) wlewamy wodę i nakładamy na niego miskę z kremem. Ustawiamy palnik na średniej mocy i podgrzewamy w kąpieli wodnej do czasu, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu.
Kiedy nasz krem ostygnie przekładamy go do miski lub słoika i wstawiamy do lodówki. Tak możemy go przechowywać nawet dwa tygodnie.
Smacznego !!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz