28.01.2021

Lemon curd

Jak mówiłam, tak zrobiłam. Zapraszam dzisiaj na klasyczny LEMON CURD. Trochę słodki,  trochę kwaśny, ale naprawdę rewelacyjny. Wbrew pozorom krem bardzo prosty w przygotowaniu i może nam posłużyć jako nadzienie do babeczek, rurek czy też jako przełożenie tortu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 120 gram cukru
  • 80 gram masła
  • 1 cytryny

Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy ( jeżeli wcześniej trochę pougniatamy cytryny to łatwiej będzie nam wycisnąć z nich cały sok).

Do metalowej miski wkładamy jajka,  żółtko, sok i skórkę z cytryny, cukier. Kiedy składniki dokładnie nam się wymieszają dodajemy masło.

Do garnka (o średnicy mniejszej niż miska) wlewamy wodę i nakładamy na niego miskę z kremem. Ustawiamy palnik  na średniej mocy i podgrzewamy w kąpieli wodnej do czasu, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. 

Kiedy nasz krem ostygnie przekładamy go do miski lub słoika i wstawiamy do lodówki. Tak możemy go przechowywać nawet dwa tygodnie.

Smacznego !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz