20.02.2018

Nuggetsy w płatkach kukurydzianych



Skusiłam się w końcu na zrobienie nuggetsów i bardzo się z tego cieszę. Dzieciakom tak posmakowało, że sama byłam bardzo zdziwiona. Wbrew pozorom robi się je naprawdę łatwo i szybko. Płatki kukurydziane nadają niesamowitej chrupkości. Do tego typu mięsa polecam sos chilli lub sos czosnkowy. Z tego przepisu w wersji nieco bardziej dietetycznej nuggetsy można także upiec w piekarniku.

Co potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • sól
  • olej/oliwa
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski i solimy. W misce mieszamy mleko, mąki, jajko, papryki mielone. Najlepiej wymieszać je mikserem, wtedy szybko uzyskamy jednolitą masę. W kolejnej misce kruszymy na drobno płatki kukurydziane. Mięso panierujemy najpierw w mieszance mleka i mąki, a później w płatkach kukurydzianych. Smażymy zanurzone w oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik. 

Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz