Zupa z soczewicy jest bardzo smaczna, a do tego bardzo sycąca. Nawet Mój Mężuś, który za zupami nie przepada jadł ze smakiem. Polecałabym w tym przepisie nie pomijać czerwonej papryki, która nadaje zupie ciekawego smaku.
Składniki:
- 150 gram zielonej soczewicy
- 4 średnie ziemniaki
- kawałek białej części pora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka masła
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki vegety
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wstawiamy ją na palnik i gotujemy 30-40 minut i odcedzamy. Dodamy ją na końcu do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, por kroimy w półplasterki i podsmażamy z masłem na patelni przez 10 minut. Podduszone warzywa dodajemy do gotujących się ziemniaków.
Groszek odcedzamy, wrzucamy do zupy wraz z soczewicą. Gotujemy 5-8 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, natkę pietruszki i gotowe.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz