14.12.2017

Zupa z zieloną soczewicą, papryką czerwoną i groszkiem


Zupa z soczewicy jest bardzo smaczna, a do tego bardzo sycąca. Nawet Mój Mężuś, który za zupami nie przepada jadł  ze smakiem. Polecałabym w tym przepisie nie pomijać czerwonej papryki, która nadaje zupie ciekawego smaku.

Składniki:
  • 150 gram zielonej soczewicy
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek białej części pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki vegety
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wstawiamy ją na palnik i gotujemy 30-40 minut i odcedzamy. Dodamy ją na końcu do zupy. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. 

Paprykę kroimy  w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, por kroimy w półplasterki i podsmażamy z masłem na patelni przez 10 minut. Podduszone warzywa dodajemy do gotujących się ziemniaków.

Groszek odcedzamy, wrzucamy do zupy wraz z soczewicą. Gotujemy 5-8 minut.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, natkę pietruszki i gotowe. 


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz