4.12.2017

Pierożki pieczone z pieczarkami i mozzarellą

Kiedyś przedstawiałam Wam pierożki pieczone z szynką i serem. Dzisiaj proponuję to samo ciasto, ale z innym nadzieniem. Pieczarki, jarmuż, mozzarella. Smakują super i doskonale pasują do barszczu. Mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami. 

Składniki na ciasto:
  • 350 gram mąki krupczatki
  • 150 gram mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 40 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 30 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.  Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz.

Farsz:
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 gram jarmużu świeżego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa
* plus jedno jajko na smarowanie pierożków

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, zalewamy szklanką wody z kostką rosołową i dusimy na małym ogniu, do czasu kiedy wszystko całkowicie zmięknie. Kiedy pieczarki są gotowe ustawiamy większy ogień i odparowujemy całą wodę. Do gotowych pieczarek dodajemy posiekany jarmuż i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. 

Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 20-15 minut.

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz