22.11.2017

Kiszone rzodkiewki



Były buraki, będą i rzodkiewki, a co by nie! Wszystkiego trzeba w życiu spróbować, żeby nie żałować. Super dodatek do sałatek, kanapek, a także jako przegryzka na imprezę. Jedyny minus to czas oczekiwania na zajadanie się kiszonymi rzodkiewkami. 

Co potrzebujemy na słoik litrowy:
  • około 3 pęczki rzodkiewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe 
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • woda mineralna niegazowana

Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do słoika. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wodę (około pół litra) mieszamy z solą i zalewamy rzodkiewkę. Słoik zakręcamy i odstawiamy. Rzodkiewki są gotowe mniej więcej po 9-10 dniach. 

Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. U mnie w tym roku były i buraki i rzodkiewki, a do tego marchewka, kalafior, dynia i cukinia. Rzodkiewki trafiły do słoika z kiszonym kalafiorem i właściwie straciły kolor, za to kalafior zrobił się lekko różowy :D.

    OdpowiedzUsuń