14.10.2017

Tarta z warzywami pod kruchą pokrywką



Uwielbiam tarty, zarówno te na kruchym cieście jak i te na cieście francuskim. Tym razem proponuję ta pierwsza. Tarta z warzywami na kruchym cieście jest jedną z moich ulubionych. Świetnie pasuje jako obiad i jest przy tym bardzo sycąca.  

Potrzebne składniki:

Ciasto:
  • 350 gram mąki pszennej
  • 170 gram margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
Mąkę z margaryną siekamy, dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy i dzielimy na dwie części 1/4 i 3/4. Większym kawałkiem wykładamy posmarowaną tłuszczem formę do tarty (moja ma 27,5 cm średnicy) i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Formę z ciastem po leżakowaniu w lodówce podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Nadzienie:
  • 200 gram mięsa mielonego
  • 250 gram pieczarek
  • mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy mięso, kostkę rosołową i starte na tarce pieczarki. Całość dusimy przez 15 minut po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę . Gdy warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, ostrą paprykę, bazylię i oregano. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy startym na grubych oczkach ciastem, które przechowywaliśmy w zamrażarce. Tarte zapiekamy w temperaturze 180stopni około 20 minut, ale pilnujemy, żeby ciasto z wierzchu nie spiekło się zbytnio.

Smacznego !!!






2 komentarze: