15.05.2013

Zapiekane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym



Zdrowe i lekkie danie obiadowe- warzywa zapiekane pod warstwą ryżu z sosem pomidorowym. W zapiekance możemy użyć swoich ulubionych warzyw a dla mięsożerców proponuję dodanie pokrojonego i podsmażonego mięsa.

Składnik dla 4 osób:

Sos pomidorowy:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • 1/ 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i dusimy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pomidory, oregano i bazylię. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut. Ściągamy z ognia, dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ponadto:
  • 1 brokuł
  • 1 duża kalarepka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 120 g ryżu 
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę, pietruszkę i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w wodzie lub na parze aż będą w połowie ugotowane. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż, podsmażamy minutę i wlewamy wodę i sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do 4 miseczek żaroodpornych. Przykrywamy warstwą ryżu z sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Zapiekamy pod przykryciem przez ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)









3 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja :)Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieskomplikowane, a na pewno smaczne. Podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, lekko i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń