24.05.2013

Pasztet z jajkiem



Składniki na keksówkę o pojemności 2 l:
  • 1 kg mięsa (najlepiej pół na pół wieprzowiny i wołowiny)
  • 500 g boczku
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka surowe
  • 4- 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 bułka
  • sól 
  • pieprz
Do garnka wrzucamy pokrojone mięso, boczek, liście laurowe. Obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Wlewamy taką ilość wody aby przykryć mięso i warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 1 godzinę. Składniki dokładnie odcedzamy, wyrzucamy liście laurowe a bulion zostawiamy i dokładnie moczymy w nim bułkę. Składniki z wywaru oraz odciśniętą z wywaru bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i 2 surowe jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Keksówkę smarujemy olejem lub smalcem. Na  dno wykładamy część masy, układamy ugotowane jajka, przykrywamy resztą masy i dociskamy żeby pasztet nie miał dziur. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy i kroimy w cienkie plastry.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz