19.05.2013

Grillowany kurczak w ostrej marynacie jogurtowej




Sposób na soczystego i bardzo aromatycznego kurczaka z grilla. Polecam :)

Marynata:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 łyżeczki garam masala (indyjskiej mieszanki przypraw)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
Ponadto:
  • ok 10 udek z kurczaka
W dużej misce dokładnie mieszamy składniki marynaty. Wrzucamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Przykrywamy i schładzamy w lodówce, najlepiej 24 godziny. W międzyczasie mięso możemy przemieszać. Gotowe wykładamy na tackę do grillowania i grillujemy z każdej strony aż mięso będzie miękkie. 

Smacznego:)




1 komentarz: