9.03.2013

Torcik z musem czekoladowym



Obłędnie kremowy, rozpływający się w ustach torcik z mocno czekoladowym musem z gorzkiej czekolady i musem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady.

Biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.

Mus z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 40 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy pozostałą kremówkę, a w innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus wyjdzie za rzadki najlepiej schłodzić go w lodówce ok 1 godzinę aż troszkę stężeje, tak aby można było łatwo rozprowadzić go na biszkopcie). Mus wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą.  Schładzamy w lodówce ok 2 godziny aż stężeje. 

Mus z ciemnej czekolady:
  • 200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i mieszamy podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Masę łączymy z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus jest zbyt rzadki, najlepiej schłodzić go ok 1 godzinę w lodówce). Mus wykładamy na drugą część biszkoptu, posypujemy startą czekoladą. Torcik schładzamy najlepiej całą noc aż całkowicie stężeje.

Smacznego:) 


3 komentarze:

  1. z takimi musami, to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torty wygląda ślicznie jest taki lekki i piękny :) Pewnie bardzo smakowity.
    Zapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń