06.03.2013

Pizza "NaWinie"


Pizza "NaWinie" to nic innego jak pełna improwizacja w kuchni. Wrzucamy na ciasto wszystko co nam się pod rękę nawinie ;)

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
Drożdże rozpuszczamy z pół łyżeczki cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, oliwę, sól i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy dwa okrągłe blaty (średnica około 30 cm jeżeli lubimy cienkie ciasto) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni.

Dodatki:
  • 400 gram różnego rodzaju wędlin
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżeczek przecieru pomidorowego z ziołami
  • cebula
  • 400 gram sera żółtego
  • puszka ananasów w kawałkach
  • oregano
  • bazylia
Na rozwałkowane blaty dajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i rozprowadzamy go dokładnie po całym cieście. Na przecier dajemy zioła, odsączoną kukurydzę i ananasa, pokrojoną w kostkę wędlinę i cebulę oraz starty żółty ser. Wszystko pieczemy w piekarniku aż ciasto będzie upieczone, a góra ładnie zapieczona ;)

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Super nazwa, a pizza niezwykle smaczna, też taką zrobię "nawinie" ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń