8.03.2013

Pierś z kurczaka z ostrym szpinakiem i rozmarynowymi ziemniakami


Bardzo eleganckie danie, które sprawdzi się na niejednym przyjęciu lub po prostu, tak jak w moim przypadku danie to było miłą odmiana dla sznycla z gotowanymi ziemniakami ;) Warto spróbować bo smak jest bardzo ciekawy !

Pierś z kurczaka:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 400 gram mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 100 gram ostrego sera zółtego (ja użyłam goude)
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • 4 plasterki masła
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, Dodajemy szpinak i podsmażamy,, aż wyparuje reszta wody ze szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą i pozostawiamy do przestygnięcia. W między czasie umyte piersi z kurczaka nacinamy tak aby powstała nam kieszonka, w którą można włożyć farsz. Przestudzony szpinak mieszamy z roztrzepanym jajkiem i startym serem żółtym. Gotowym nadzieniem faszerujemy pierś z kurczaka. Każdy filet zawijamy w osobny kawałek foli aluminiowej i dodajemy plasterek masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie rozwijamy folię i dopiekamy fileta około 10-15 minut, tak zeby skórka nieco się zarumieniła, ale filet nie był przesuszony.

Ziemniaczki:
  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki białego wina
  • kilka łyżek oliwy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki suszonego rozmarynu
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z wszystkimi składnikami. Pieczemy w piekarniku na blaszce, do momentu kiedy ziemniaczki będą miękkie i zarumienione.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. pycha ;d z chęcią zjadłabym cos takiego na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawdy przepyszne danie i swietne połączenie smaków !!! Super obiadek !

    OdpowiedzUsuń