Smaczne i delikatne ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami i aksamitnym kremem waniliowym. Polecam:)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, natomiast do drugiej dodajemy dodatkowo 2 łyżki mąki. Jasną i ciemną masę wylewamy do blaszki na przemian, najlepiej przy użyciu małej chochelki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2- 3 łyżki cukru (do smaku)
- 1 łyżka masła
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy ok 1/4 szklanki wody, dodajemy masło, cukier i smażymy aż jabłka będą miękkie i puszczą sok. Pod koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Lekko przestudzoną masę wykładamy na jeden z biszkoptów i chłodzimy.
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- 100 gram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając aż składniki dokładnie się połączą i masa będzie gładka, bez grudek.
Krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego:)
Krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego:)
takiej wersji zebry jeszcze nie widziałam, bardzo smakowita i ślicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńpiękne to ciasto, pierwszy raz je widzę:D
OdpowiedzUsuńBardzo intrygująco wygląda :) Pierwszy raz widzę, muszę spróbować ;) Pozdrawiam i zapraszam również do siebie ;)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe urozmaicenie zebry!
OdpowiedzUsuńREWELACJA ! POLECAM WSZYSTKIM :)
OdpowiedzUsuńNiespotykane, piękne ciasto, gratuluje pomysłu ))) zabieram przepis i daje najwyższą notę )))
OdpowiedzUsuńprzeczytałam, zrobiłam i zjadłam z przyjemnością! PYCHA ciasto!
OdpowiedzUsuń