23.02.2013

Ciasto zebra z jabłkami i kremem waniliowym



Smaczne i delikatne ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami i aksamitnym kremem waniliowym. Polecam:)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, natomiast do drugiej  dodajemy dodatkowo 2 łyżki mąki. Jasną i ciemną masę wylewamy do blaszki na przemian, najlepiej przy użyciu małej chochelki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.


Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2- 3 łyżki cukru  (do smaku)
  • 1 łyżka masła
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy ok 1/4 szklanki wody, dodajemy masło, cukier i smażymy aż jabłka będą miękkie i puszczą sok. Pod koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Lekko przestudzoną masę wykładamy na jeden z biszkoptów i chłodzimy. 


Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając aż składniki dokładnie się połączą i masa będzie gładka, bez grudek.  
Krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. 

Smacznego:)


9 komentarzy:

  1. takiej wersji zebry jeszcze nie widziałam, bardzo smakowita i ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne to ciasto, pierwszy raz je widzę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygująco wygląda :) Pierwszy raz widzę, muszę spróbować ;) Pozdrawiam i zapraszam również do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe urozmaicenie zebry!

    OdpowiedzUsuń
  5. REWELACJA ! POLECAM WSZYSTKIM :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niespotykane, piękne ciasto, gratuluje pomysłu ))) zabieram przepis i daje najwyższą notę )))

    OdpowiedzUsuń
  7. przeczytałam, zrobiłam i zjadłam z przyjemnością! PYCHA ciasto!

    OdpowiedzUsuń