- 1 1/2 kg szynki lub filetów z kurczaka
- 1 marchewka
- chili
- 2 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 3 łyżki sosu worcester
- 4 łyżki mąki
- 200 ml jogurtu naturalnego
Mięso kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w cienkie słupki. W misce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Gdy wszystko się zmaceruje podduszamy na czosnku, cebuli, oliwie, maśle i oleju, dla uzyskania ciekawszego smaku. Dodajemy 200 ml wody i dusimy (szynkę około godziny, a filet około 30 minut). Gdy mięso zmięknie doprawiamy do smaku. W zależności od preferencji dodajemy wodę lub mąkę. Podajemy posypane natką pietruszki. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub jako samodzielne "gorące danie". Jeżeli gulaszu wyjdzie nam zbyt dużo możemy go zamrozić :)
Smacznego!
Smacznego!
mniam :]
OdpowiedzUsuńlubię takie gulaszowe rarytasy.
Pysznie u Ciebie, wspaniały, smakowity gulasz !!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia:)
OdpowiedzUsuń