28.01.2013

Gulasz słodko-kwaśny

  • 1 1/2 kg szynki lub filetów z kurczaka
  • 1 marchewka
  •  chili
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 4 łyżki mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Mięso kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w cienkie słupki. W misce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Gdy wszystko się zmaceruje podduszamy na  czosnku, cebuli, oliwie, maśle i oleju, dla uzyskania ciekawszego smaku. Dodajemy 200 ml wody i dusimy (szynkę około godziny, a filet około 30 minut). Gdy mięso zmięknie doprawiamy do smaku. W zależności od preferencji dodajemy wodę lub mąkę. Podajemy posypane natką pietruszki. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub jako samodzielne "gorące danie". Jeżeli gulaszu wyjdzie nam zbyt dużo możemy go zamrozić :)

Smacznego!

3 komentarze: