24.11.2012

Likier mleczno- kawowy



O tym, że likiery domowej roboty są zdecydowanie smaczniejsze od tych sklepowych, zdążyłam się już przekonać. Ten na który przepis przedstawiam poniżej mogę śmiało nazwać najlepszym jaki udało mi się zrobić. Likier jest pyszny, kremowy o delikatnym posmaku kawy, aż trudno się od niego oderwać:)

Składniki na ok 750 ml likieru:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 ml spirytusu
  • 1 łyżeczka kawy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Puszkę mleka gotujemy przez 2,5- 3 godziny, zanurzoną w wodzie. Mleko najlepiej ugotować dzień wcześniej (można użyć również gotowej masy krówkowej). Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody i studzimy. Do miski przekładamy ugotowane i przestudzone mleko skondensowane, wlewamy śmietankę i rozpuszczoną kawę. Całość dokładnie miksujemy blenderem. Dolewamy spirytus cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Likier najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy się "przegryzie".

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Oh, to zdecydowanie świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis i efekt jest rewelacyjny. Ja niestety nie miałam ekstraktu z wanilii, ale i bez niego jest super.

    OdpowiedzUsuń